CURS NAVIGAȚIE CATEGORIA C

PERMIS BARCĂ CU MOTOR – APE MARITIME 6 MILE

Permis barca cu motor categoria C
First

Cine poate participa la acest curs?

Orice persoană care a împlinit vârsta de 18 ani și care dorește să candideze la evaluarea necesară obținerii certificatului de conducător de ambarcațiune de agrement clasa C.

Structura cursului

Cursul teoretic este compus din următoarele module: marinărie, manevra și conducerea ambarcațiunii cu motor, navigatie costieră, COLREG, meteorologie marină, elemente de prim ajutor, comunicatii maritime.

Cursul practic se va finaliza cu o probă practică in compania unui reprezentant ANR.

Cursul teoretic se va finaliza cu un test teoretic dupa modelul ANR.

Domeniile de examinare la examenul teoretic ANR.

– COLREG – 8 întrebări
– CONDUCEREA ȘI MANEVRA AMBARCAȚIUNII – 6 întrebări
– MARINĂRIE – 6 întrebări
– NAVIGAȚIE – 6 întrebări

Total – 26 de întrebări

Promovare – minim 22 de răspunsuri corecte

Durata – 60 minute

Examene ANR

Cursul de navigație categoria C este necesar pentru obtinerea certificatului de conducător de ambarcațiune (permis barcă) de agrement cu motor pentru apele maritime până la 6 mile de coastă.

 

Ce se studiază:

 1. Pregătirea ambarcațiunii pentru voiaj. Stabilitatea si flotabilitatea ambarcațiunii. Verificarea echipamentelor electrice, a instalatiei de gaz, a motorului, a echipamentelor electronice. Amararea și securizatea obiectelor in interiorul ambarcațiunii. Folosirea echipamentelor individuale si colective de salvare a vieții pe mare.
 2. Marinărie. Pregătirea parâmelor, strângerea parâmelor pentru depozitare, pregatirea liniilor pentru acostare si preluarea liniilor si a spring-urilor la plecare, noduri marinărești, volta la tachet, pregatirea ancorei, plecarea de la baliză, legarea de baliză.
 3. Manevra ambarcațiunii cu motor. Acostarea laterală, cu pupa la cheu, la mooring sau la ancoră. Plecarea de la ponton în condiții de vânt si curent. Acostarea in curent prin glisaj lateral (Ferry gliding).
 4. Ancorarea. Instalația de ancorare. Tipuri de ancore.
 5. Navigație. Lucrul pe harta, stabilirea punctului estimat al ambarcațiunii, calcularea drumului ambarcațiunii CTS (Course to steer), deriva de vânt, deriva de curent, folosirea relevmentelor.
 6. Pilotaj. Realizarea unui plan de pilotaj folosind elemente de pilotaj (linii de tranzit, linii conducatoare, relevmente de pericol, linii de contur pentru navigarea in zone cu restricții).
 7.  RIPAM. Cunoașterea semnelor specifice, a luminilor și sunetelor, balizajul IALA, balizajul lateral.
 8.  Regulile de drum. Întelegerea practică a RIPAM.
 9.  Meteorologie. Interpretarea prognozei meteo marine, folosirea barometrului ca ajutor in prezicerea schimbarilor meteo. Surse de informații meteo.
 10.  Lucrări de mentenanța și reparații. Vitalitatea iahtului.
 11.  Motoarele marine. Mentenanță, verificări periodice, schimbarea filtrelor, a curelelor și a pompei de apă.
 12.  Aprovizionarea ambarcațiunii pentru voiaj.
 13.  Gestionarea situațiilor de urgenta. Manevra Om la apa cu motor. Folosirea stației VHF pentru emiterea alertelor de primejdie, urgență și securitate. Folosirea sistemului DSC și transmiterea alertelor  de rutină si de grup.
 14.  Navigația de noapte. Veghea pe timpul nopții, recunoașterea reperelor de navigație, identificarea ambarcațiunilor după lumini, urmărirea planului de pilotaj la intrarea și ieșirea din porturi, stabilirea pozitiei cu ajutorul relevmentelor la farurile vizibile și a curbelor batimetrice. Verificarea cursului de coliziune cu alte ambarcațiuni.
 15.  Supraviețuirea pe mare. Mijloace individuale de salvare. Mijloace colective de salvare. Folosirea EPIRB-ului, folosirea transponderului SART, folosirea mijloacelor de comunicație și semnalizare.
 16.  Primul ajutor. Elemente de prim ajutor specifice ambarcațiunilor. Asigurarea echipamentului medical adecvat la bordul ambarcațiunii.
 17.  Echipamente electronice. Folosirea Chartplotter-ului, a radarului, a NAVTEX-ului, a statiei VHF-DSC.

Cursul de navigație categoria C se incheie cu proba practică in compania unui reprezentant ANR. Examenul teoretic este organizat de către ANR. Urmarește sesiunile de examen pe site-ul nostru. După promovarea examenului ANR vei fi deținatorul unui nou permis barca nou.

Cum se obține permisul de barcă in 3 pași:

Obținerea unui permis barcă poate fi un proces simplu și direct dacă urmați câțiva pași importanți. Un permis de barcă vă va permite să navigați legal și în siguranță pe apele interioare și va fi o experiență minunată pentru oricine își dorește să petreacă timpul pe apă. Iată cum puteți obține un permis de barcă în doar 3 pași simpli: 

1. Învățarea regulilor și a siguranței de navigație

Primul pas important pentru obținerea unui permis barcă este să învățați regulile și siguranța de navigație. Trebuie să cunoașteți regulile și legile de navigație, precum și tehnici de navigație pentru a vă putea deplasa în siguranță pe apă. Aceste informații sunt disponibile în manualele de pregătire și cursurile online sau offline de pregătire pentru examenul de permis de barcă ale scolii Seafar Yachting.

Oricum ar fi, este important să petreceți timp învățând regulile și siguranța de navigație pentru a vă asigura că sunteți pregătiți să luați examenul.

 1. Pregătirea și susținerea examenului

După ce ați învățat regulile și siguranța de navigație, următorul pas este să vă pregătiți pentru examenul de permis de barcă. Odată inscris la cursul nostru veți avea acces la suportul de curs si la chestionare permis barcă online de pregătire pentru examenul teoretic ANR.

După ce ați finalizat pregătirea, următorul pas este să susțineți un examen permis barcă. Testul de examinare pentru permis barca clasa poate fi susținut la una din locațiile unde ANR organizează examenele teoretice. Examenul se desfasoară pe calculator, iar timpul alocat pentru fiecare clasa este de 60 minute. Dacă promovați examenul, veți primi permisul de barcă.

 

 1. Pentru obținerea permisului  barcă de la ANR se va plăti o taxă de eliberare permis și veți depune un set de acte necesare permis barcă. Taxa de eliberare o gasiți pe siteul www.rna.ro.

Alte categorii de permise de navigație: Permis barcă categoria D, Permis barcă Categoria A, permis barca categoria B

 

Calendar cursuri

Nu urmează nici un eveniment după aceasta dată.

Cumpără cursul pentru tine sau oferă-l

CADOU

unui prieten drag.

Cumpara cursul Categoria C

750,00 lei

Dacă ești pasionat de barcile cu motor poți începe să studiezi ce barcă ar fi potrivită pentru tine. Intră pe eBoat.ro și documenteaza-te.

Permis barca cu motor categoria C