CURS CATEGORIA D

APE INTERIOARE

Cursul nautic categoria D este necesar pentru obtinerea certificatului de conducător de ambarcațiune de agrement cu motor pentru apele interioare (lacuri, fluvii, delta).

Ce se studiază:

 1.  Pregătirea ambarcațiunii pentru voiaj. Stabilitatea si flotabilitatea ambarcațiunii. Verificarea echipamentelor electrice, a instalatiei de gaz, a motorului, a echipamentelor electronice. Amararea și securizatea obiectelor in interiorul ambarcațiunii. Folosirea echipamentelor individuale si colective de salvare a vieții pe mare.
 2. Marinărie. Pregătirea parâmelor, strângerea parâmelor pentru depozitare, pregatirea liniilor pentru acostare si preluarea liniilor si a spring-urilor la plecare, noduri marinărești, volta la tachet, pregatirea ancorei, plecarea de la baliză, legarea de baliză.
 3. Manevra ambarcațiunii cu motor. Acostarea laterală, cu pupa la cheu, la mooring sau la ancoră. Plecarea de la ponton în condiții de vânt si curent. Navigarea cu vele in orice aliură, volte și ampanări, oprirea de urgență (Crash stop), punerea ambarcațiunii in poziție de siguranță prin metoda Heaving-to, manevra iahtului pe vreme rea, acostarea in curent prin glisaj lateral (Ferry gliding).
 4. Ancorarea. Instalația de ancorare. Tipuri de ancore.
 5. Remorcarea ambarcațiunilor. Manevra de dare a remorcii. Voltarea remorcii. Plecarea cu un iaht la remorcă. Schimbarea de drum în timpul marșului la remorcă.
 6. RND. Cunoașterea semnelor specifice, a luminilor și sunetelor, balizajul lateral.
 7.  Regulile de drum.  
 8.  Lucrări de mentenanța și reparații. Vitalitatea iahtului.
 9.  Motoarele marine. Mentenanță, verificări periodice, schimbarea filtrelor, a curelelor și a pompei de apă.
 10.  Aprovizionarea ambarcațiunii pentru voiaj.
 11.  Gestionarea situațiilor de urgenta. Manevra Om la apa cu motor.
 12.  Navigația de noapte. Veghea pe timpul nopții, recunoașterea reperelor de navigație, identificarea ambarcațiunilor după lumini.
 13.  Primul ajutor. Elemente de prim ajutor specifice ambarcațiunilor. Asigurarea echipamentului medical adecvat la bordul ambarcațiunii.
 14.  Echipamente electronice. Folosirea Chartplotter-ului.

 

First
Cine poate participa la acest curs?

Orice persoană care a împlinit vârsta de 18 ani și care dorește să candideze la evaluarea necesară obținerii certificatului de conducător de ambarcațiune de agrement clasa D.

Structura cursului

Cursul teoretic este compus din următoarele module: marinărie, manevra și conducerea ambarcațiunii cu motor, RND, meteorologie marină, elemente de prim ajutor, comunicatii maritime.

Cursul teoretic se va finaliza cu un test teoretic dupa modelul ANR.

Cursul practic cuprinde următoarele module: insusirea elementelor de siguranta pe o ambarcatiune cu motor, prezentarea mijloacelor de salvare a vieții pe mare individuale si de grup, manevrarea ambarcatiunii cu motor, lucrul cu paramele si alte elemente de matelotaj, manevra „Om la apă”.

Cursul practic se va finaliza cu o probă practică in compania unui reprezentant ANR.

Domeniile de examinare la examenul teoretic ANR.

– RND – 10 întrebări
– CONDUCEREA ȘI MANEVRA AMBARCAȚIUNII – 8 întrebări
– MARINĂRIE – 8 întrebări

Total – 26 de întrebări

Promovare – minim 22 de răspunsuri corecte

Durata – 60 minute

Examene ANR

Calendar cursuri 2023

mart. 20
apr. 24
aprilie 24 - aprilie 27

Toate cursurile nautice

Curs Start Sailing – 500 lei Curs categoria D – 850 lei Curs categoria C – 850 lei Curs categoria S – 1500 lei Curs categoria D+C – 1400 lei Curs categoria D+C+S – 2750 lei Curs Radio GMDSS-LRC – 900 lei

Cumpără cursul pentru tine sau oferă-l

CADOU

unui prieten drag.

Cumpara cursul Categoria D