Intrebari frecvente

Cele mai frecvente întrebări și răspunsuri din sailing

Scoala SeaFar

1Navigația cu vele ar putea fi unul dintre hobby-urile mele?
Poti să încerci într-o sesiune de una sau două zile să navighezi cu noi și vei afla cât de mult ți se potrivește acest sport. Fără să implice costuri majore, programul Start Sailing este foarte potrivit pentru a testa yachting-ul și ceea ce presupune el. Trainerii și membrii comunității noastre vor fi permanent alături de tine și te vor îndruma pe parcursul acestei experiențe noi.
2Poate oricine să navigheze?
Deși iachtingul reprezintă o alternativă activă de petrecere a timpului liber, nu ai nevoie să fii într-o formă fizică de invidiat. Ambarcațiunile pe care desfășurăm evenimentele și antrenamentele sunt cruisere de dimensiuni mari, special construite pentru a oferi confort echipajului. Dacă nu știi să înoți navighează însoțit de alți membri ai echipajului și asigură-te că instructorul sau skipperul este informat de acest lucru.
3Cine ar putea să mă îndrume și ce ar trebui să fac în acest sens?
Trainerii școlilor de navigație acreditate sunt cei mai buni îndrumători. Îți recomandăm să începi cu una sau două zile de navigație pe litoralul românesc și apoi să te decizi dacă vrei să mergi mai departe. Nimic mai simplu!
4Este sailling-ul un sport scump?
Sailing-ul nu este un sport scump decât dacă îți propui să participi în competiții. Există bărci second hand de toate dimensiunile și pentru toate bugetele și bineînțeles, poți chiar să nu deții propria-ți barcă -- ceea ce într-adevăr poate fi scump. Majoritatea bărcilor, pentru a fi manevrate în condiții de confort și siguranță, au nevoie de minim două persoane așa că poți să găsești relativ ușor oportunități de a te alătura unui echipaj existent. Echipamentele pot fi scumpe mai ales dacă alegi brand-uri specializate dar la fel de bine există soluții second hand sau de ce nu, poți apela la diferite branduri nu neapărat faimoase. Depinde cât de mult te-a prins acest sport. Programele create de noi se încadrează la un nivel de preț comparativ cu practicarea skiului – poate chiar mai avantajos.
5Unde pot să navighez?
Marea Neagră este soluția cea mai avantajoasă având în vedere distanța de aproximativ 2 ore din București și timpul alocat. Saillingul în România este ideal pentru una - două zile de navigație. Dacă dorești mai mult, Grecia este una din soluțiile cele mai populare în care poți beneficia de vreme și peisaje extraordinare la un preț atractiv. Ideal e să petreci în acest locuri minim 5 zile. Îți recomandăm să încerci Marea Neagră pentru început și apoi să încerci și alte destinații.
6Ce trebuie să știu când aleg o barcă?
Ideal e să te gândești la achiziționarea unei bărci noi sau second hand abia dupa ce acumulezi un minim de experiență în sailing, mai ales după ce ai navigat cu mai multe tipuri de bărci. Vei ști ce anume ți se potrivește mai bine, vei avea experiența ta proprie de a manevra o barcă și astfel vei putea să alegi într-un mod avantajos din varietatea de bărci existente barca potrivită ție. E bine să știi de la bun început în ce marină îți vei ține barca și care sunt condițiile și costurile implicate de deținerea bărcii.
7Sailingul este periculos?
Sailingul în mod tradițional este unul dintre cele mai sigure sporturi. Chiar și în competiții accidentele sunt extrem de rare. De cele mai multe ori doar dacă verifici condițiile meteo înainte de a pleca pe mare este suficient pentru o călătorie relaxantă fără peripeții nedorite.
8Voi avea rău de mare?
Pe râuri interioare sau lacuri este aproape imposibil să îți fie rău. În condițiile navigației pe mare, când valurile sunt mari, pot fi persoane care se vor simți mai puțin plăcut. Evită să intri în cabină când barca este în mișcare deoarece poți experimenta stări neplăcute. Sărățelele, covrigii uscați și pastilele pentru combaterea răului de mișcare pot ameliora simptomele răului de mare.
9Îmi va fi frig sau mă voi uda?
Dacă vremea nu este calmă probabil te vei stropi. Bărcile au proprietatea de a aluneca pe valuri, dar câteodată, mai ales bărcile mari, sparg valurile și atunci probabil că vei fi stropit. În orice caz rolul echipamentului de navigație este să păstreze temperatura corpului constantă și să te mențină uscat așa încât să te simți confortabil.
10Îmi va lua mult timp până învăț să navighez?
Ca orice sport nou, sailingul presupune deprinderea abilităților și a terminologiei specifice. Cu siguranță poți petrece întreaga viață continuând să înveți și să descoperi lucruri noi în arta navigației dar pentru a-ți face o idee despre manevrele de bază în iachting ai nevoie de câteva ore, poate una - două zile.
11Ce presupune racingul?
Sailingul pentru relaxare se numește cruising. Prin natura competiției dintre bărci și echipaje, racingul implică mai multă adrenalină. Pot fi începători care nu se vor simți în largul lor, mai ales când vor întâmpina situații în care membrii echipajului țipă unii la alții folosind termeni și tonuri imperative. Dacă cineva te abordează în acest mod este vorba cu siguranță de urgența efectuării comenzilor și nu de furie reală, prin urmare nu te supăra.
12Ce face sailingul un sport atât de plăcut?
Sailingul poate fi în egală măsură rapid sau spectaculos sau relaxant și placut. Depinde ce anume îți dorești să experimentezi în funcție de starea ta de spirit, compania în care te afli, și mai mult ca orice, de condițiile meteo. Te poti bucura de sailing pentru competiție și, la fel de bine, pentru descoperirea unor locuri noi, de multe ori inaccesibile turismului clasic. Este fun, îți vei face prieteni, iar un hobby ca acesta pe mare, în aer liber, probabil îți va îmbunătăți și condiția fizică.
13Ce altceva ar mai trebui să știu?
E important să știi care este diferența între dinghy și iacht. Dinghy este o barcă ușoară, de 2 – 4 metri, pentru una sau două persoane. Rolul acesteia este să te aducă la mal după o zi de sailing. Iachturile sunt mult mai mari decât acestea , mult mai grele, în consecință și mult mai stabile. În general, yachturile au nevoie de câțiva oameni la bord, indiferent dacă vrei să faci o călătorie de o zi sau dacă vrei să faci înconjurul lumii.